duminică, 2 octombrie 2011

O despartire "doare" mai rau decat durerea fizica

inima_franta_mana.jpg
De-a lungul timpului poetii si muzicienii au incercat sa descrie durerea pe care o simte o inima franta.

Desi multi s-au putut regasi in versuri sau melodii, iata ca acea durere a putut fi explicata si in mod stiintific.

Cercetatorii au putut demonstra ca starea pe care o ai dupa o despartire este mai mult decat un simplu raspuns emotional.

Experimentele au aratat ca despartirea de persoana iubita activeaza zone din creier adesea asociate cu durerea fizica, de exemplu cu ceea ce simti dupa ce te arzi. In alte cuvinte, o inima franta chiar doare.

Experimentul a fost facut pe 40 de femei si barbati care au fost parasiti, contrar dorintei lor. Toti au spus ca acea experienta i-a facut sa sufere teribil.


Creierele lor au fost scanate in timp ce acestia priveau diverse fotografii. Cand se uitau la o poza cu fostul/fosta iubit/a, senzatia era similara cu senzatia de fier incins pe piele. Gadurile privitoare la despartire ii dureau in acelasi fel, poate chiar mai rau.

Analizele ulterioare au aratat ca aceeasi zona a creierului se activeaza cand proceseaza doua tipuri de durere. Rezultatele dau un alt sens cuvantului "sufera". La suprafata, sa versi cafea fierbinte pe tine si sa te gandesti cat de respinsa te simti cand privesti o poza cu persoana iubita indica doua tipuri de dureri fiecare diferita. Acestea, insa, sunt mai asemenatoare decat s-ar putea crede.

Alte studii au dat sens dorintei de a reveni alaturi de persoana care te-a respins. Scanurile pe creierele femeilor si ale barbatilor au aratat ca suferinta pe care o simt este similara cu cea simtita de cei care renunta la droguri. Pericolul de a reveni la vechile obiceiuri ramane mereu activ.

Totusi, exista speranta pentru cei care sufera din dragoste. Cu cat trec mai multe zile de la despartire, cu atat mai putina activitate se resimte in zonele creierului care stimuleaza atasamentul emotional. Pana la revenirea completa despartirea, doare, la propriu.


sursa:femina.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu