sâmbătă, 24 septembrie 2011

TOP 7 ALIMENTE INTELIGENTE

In timpul procesului de imbatranire, putem mentine tinere functiile creierului daca adaugam cateva alimente "inteligente" in dieta zilnica.


Cafeina mentine creierul treaz!

Nu exista o licoare magica care ne poate mari IQ-ul, insa anumite substante, precum cafeina, iti confera energie si te ajuta sa te concentrezi. Gasita cu precadere in cafea, ciocolata si bauturi energizante, cafeina iti ofera acel sentiment unic de trezire si vitalitate.


Zaharul te tine in alerta

Zaharul este sursa preferata de alimentare a creierului, mai exact glucoza pe care corpul o retine din zahar si carbohidrati, potrivit Web MD.
De aceea, un pahar de bautura dulce poate ajuta memoria prin imbunatatirea procesului de gandire si abilitate mentala. Consumat in exces, nu numai ca poate fi periculos pentru memorie, insa este raspunzator pentru kilograme in plus.

Serveste micul dejun pentru "a-ti alimenta" creierul
Gandeste-te de doua ori inainte de a sari peste masa de dimineata. Studiile specialistilor arata ca micul dejun imbunatatestete memoria si atentia.
De exemplu, studentii care isi incep ziua cu un mic dejun copios au tendinta de a da randament pe parcursul zilei mult mai mult decat cei care nu mananca de dimineata. Printre alimentele benefice pentru creier ce se pot consuma la inceputul zilei se numara fructele, cerealele bogate in fibre si produsele lactate. 


Pestele, hrana creierului!


O sursa bogata de proteine benefice pentru creier este pestele, bogat in acizi grasi Omega 3, elemente esentiale pentru fuctionarea si dezvoltarea creierului.
Se pare ca aceste grasimi sanatoase au puteri uimitoare pentru creier, o dieta bogata in Omega 3 fiind asociata cu micsorarea riscului de dementa si infarct. Totodata, acizii grasi Omega 3 incetinesc declinul mental si poate juca un rol vital in sporirea rolului memoriei, pe masura ce imbatranim.
Drept urmare, specialistii ne recomnada sa consumam peste de doua ori pe saptmana, pentru o mai buna functionare a creierului si a inimii.


Ia-ti portia zilnica de alune si ciocolata

Alunele si semnitele constituie o sursa buna de vitamina E, care este asociata cu mentinerea memoriei cognitive, pe parcursul procesului de imbatranire.

Ciocolata neagra are de asemenea proprietati antioxidante puternice si contine stimulenti naturali precum cafeina, recunoscuta pentru rolul benefic asupra puterii de concentrare.  
Astfel, poti manca fara vina cateva alune, zilnic, si o tableta de ciocolata neagra, insa ia aminte si la calorii.

 

Avocado, fructul minune!

Orice organ al corpului depinde de circulatia sangelui, cu precadere creierul si inima. Astfel, o dieta in care includem si avocado poate reduce riscul de boli cardiovasculare, colesterol rau si imbunatateste circulatia sangelui, implicit buna functionare a celulelor creierului.
Mai mult, contine grasimi monosaturate si vitamina E. Proprietati similare contin si popcornul si graul, la care se adauga fibrele.

Vitamine, minerale, suplimente...

Toate acestea contribuie de asemenea la sanatatea mentala. Cele mai bune pentru creier sunt insa suplimente precum vitamina B, C, E, beta carotenul si magneziul. Astfel de suplimente trebuie insa consumate de catre persoanele care prezinta deficiente in ceea ce priveste astfel de nutrienti.


Afinele, bune pentru creier

Studiile cercetatorilor releva faptul ca afinele ajuta la protejarea creierului de oxidantii "eliberati" de stres, iar in acelasi timp reduce efectele afectiunilor specifice varstei inaintate, precum Alzheimer sau dementa.
Analizele mai arata ca dietele bogate in afine imbunatateste capacitatea de a invata.

sursa:9am.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu