sâmbătă, 24 septembrie 2011

10 secrete despre dieta pe care nu ti le va marturisi niciun specialist

Sa tii dieta nu e foarte complicat. Oricine poate urma “dieta de pe hartie” mostenita de la cea mai buna prietena. Sa slabesti atunci cand urmezi o dieta e ceva mai complicat. Sa te mentii – aproape imposibil. Te-am demoralizat? Nu trebuie! Mai jos vei gasi 10 dintre cele mai importante secrete pe care trebuie sa le stii. Majoritatea se refera la ceea ce NU trebuie sa faci, celelalte iti ofera cateva principii orientative pentru a te ajuta sa slabesti. Citeste cu atentie si nu ignora niciun rand! Ai putea crede ca sfatul este “la mintea cocosului” dar ar putea fi chiar motivul pentru care ai esuat in trecut. 

1 - Dietele te pot ingrasa 

Sunt nutritionist, deci imi rup din paine cand iti marturisesc ca dietele nu sunt de cele mai multe ori solutia pentru silueta ta. Da: daca ai 1,50 m si 100 kg, va trebui sa tii regim alimentar. Dar daca problema ta sta in 5 kilograme, atunci trebuie sa abordezi problema altfel.Da, vei slabi 5 kile. Si le vei pune la loc in cazul in care nu te inrudesti cu spartanii. Dupa orice dieta vei mai pune la loc din kilogramele slabite. Cu cat acestea sunt mai putine, cu atat mai putin spectaculoase vor fi rezultatele. Solutia este sa nu incepi deloc dieta. Sa faci cateva schimbari esentiale in stilul tau de alimentatie si sa le mentii pentru tot restul vietii. De exemplu, te-ai gandit ca poti trai fara bauturi acidulate? Sau fara paine alba? Rezultatele se vor vedea in timp, dar se vor mentine!



2 - Pastilele de slabit iti vor face, cel mai probabil, rau. 

Nu ma refer la cele care contin fibre si care ti se umfla stomacul. Acelea sunt bune, cu conditia ca problema ta sa fie cantitatea mare de alimente pe care o consumi. Daca iei pastila si mananci o ciocolata xxl nu vei slabi!

Si daca tot veni vorba, pana una alta cea mai buna pastila de slabit pentru pofticioase este banalul crom. Pentru ca iti scade pofta de dulce. Iar acest sfat vine de la un mare fan al prajiturilor. 

Sa fugi insa cat te tin picioarele de pastilele care iti promit inhibarea poftei de macare. Unu la mana, fuga arde calorii. Doi - sunt de cele mai multe ori pastile care inhiba centrul foamei prin actiunea lor asupra sistemului nervos. Altfel spus, droguri. Ce-i drept, eu n-am cunoscut niciun dependent de heroina gras, dar parca nici nu as face schimb de probleme cu el.
 

3 - Dietele iti pot cauza grave probleme de alimentatie 

Mai ales cele repetate si restrictive. De aceea, daca simti si cu numai un strop de suflet ca ai exagerat (sau cei din jur te trag de maneca), cere ajutorul unui specialist. Consecintele pot fi grave! Infometarea repetata iti va genera niste obiceiuri nesanatoase de care vei scapa mai greu decat de kilogramele in plus. Si toate stim cat este de greu sa slabesti…


4 - “Mananci oricat” suna bine, dar nu e chiar adevarat 

Sunt o mare fana a alimentatiei Montignac si cred ca titlul cartii e unul care creste tirajul. Dar nu-l lua ca atare! Daca deschizi cartea, vei vedea ca lucrurile stau putin diferit. Oricat are o limita de bun simt. Lasa ca te poti ingrasa! Risti sa imbolnavesti. Putin din tot ceea ce e sanatos reprezinta secretul succesului. Iar daca acest putin din tot este servit conform principiilor Montignac, atunci slabirea ta este practic garantata.

5 - Caloriile conteaza 

Nu in varianta “vintage” de numarare la cutit. Si nu toate la fel: caloriile dintr-un fruct nu vor ingrasa la fel precum cele dintr-o praji chiar daca praji e mica si fructul mare, iar pe ambalaj iti arata ca iti furnizeaza tot atata energie. 

Daca vei consuma 10000 de kcal pe zi, te vei ingrasa indiferent din ce le iei! 

6 – Orice dieta minune este doar o amagire

In fiecare zi cineva imi trambiteaza aparitia unei diete miraculoase. Cu otet, cu mere, cu cereale, cu iaurt, cu fructe de padure, cu carne, cu cai verzi. Slabesti 700 kg intr-o microsecunda. Hai sa fim seriosi! Undeva in adancul sufletului suntem perfect constiente ca singura dieta care va functiona este dieta sanatoasa, care te va slabi incet dar sigur, care nu iti va infometa creierul si nu te va face sa cazi pe strada. Baga bine la cap si termina cu prostiile! Invata sa mananci sanatos, renunta la ceea ce simti ca te ingrasa sau iti face rau, suplimenteaza aportul de fructe si legume si vei slabi!

7 – Fa alegeri sanatoase!

Cartof prajit – cartof copt. Suc acidulat – fresh de fructe. Porc – pui. Ulei de floarea soarelui – ulei de masline. Paine alba – paine integrala. Zahar – miere. Ciocolata – fructe. Ciocolata cu lapte – ciocolata neagra. Lista poate continua la nesfarsit. Important este ca intotdeauna sa alegi raul cel mai mic! Sau binele cel mai mare. Toate aceste alegeri marunte se vor insuma si vor da rezultate spectaculoase. Da! Optiunea a doua este cea sanatoasa : ) 

8 – Nu vei ajunge niciodata o scobitoare!

Daca ai conformatia unei femei voluptoase si ti-ai luat- o drept model de silueta pe Claudia Schiffer, s-ar putea sa o iei razna! Pentru ca picioarele ei au vreo 2 metri lungime in plus fata de ale tale iar oasele bazinului tau ar trebui plisate de vreo 3 ori pana sa ajunga la dimensiunile coxalului sau. Te rog, fii realista! Identifica-ti idealul de frumusete corespunzator tipului tau de silueta si propune-ti sa il atingi pe acesta si nu pe cel al anorexicelor!


9 – Nu vei reusi fara sport!

Ok, poti sa slabesti fara exercitiu fizic. De fapt, exercitiul fizic nici macar nu te “slabeste”. Dar vei arata ingrozitor cu toata pielea si sunculita zdruncinandu-se pe tine. In plus, vei pierde prea multa masa musculara si prea putina grasime. Altfel spus, ceea ce va ramane va fi un soi de gelatina pe bat (sau grasime pe os). In plus, metabolismul iti va fi incetinit (pentru ca muschii au activitate si cresc rata metabolismului bazal in vreme ce adipocitele - celulele grase - sunt lenese si nu te ajuta cu nimic). Unde mai pui ca exercitiul fizic iti modeleaza silueta.




10 – Nu exista niciun mare mister

Nu exista nicio dieta minune, niciun secret bine pastrat, nicio magie pastrata special pentru vedete sau regine. Nu mai cauta Sfantul Graal al regimurilor de slabire si fa chiar astazi acele banale modificari in stilul tau de viata care ti-au adus kilogramele in plus. Stiu ca ar fi mult mai simplu sa existe un buton fantastic, dar adevarul este simplu si cere rabdare: numai stilul de viata sanatos si dieta echilibrata te vor conduce acolo unde iti doresti!



   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu