vineri, 11 aprilie 2014

Alimentele si timpul de digestie 2

Daca mancarea ne pica greu, motivul ar fi combinarea eronata a alimentelor, care creste timpul pe care il petrec acestea in stomac!
 Pentru a fi complet digerate, alimentele au nevoie de un anumit timp, dar nu toate alimentele se digera la fel. Unele dintre ele sunt mai greu digerabile decat altele. Iata cateva exemple.
Cartofii si cerealele contin amidon si au nevoie de un timp de digestie de doua ore. Saliva contine o enzima care ajuta la digestia glucidelor. De aceea, cartofii si pastele fainoase trebuie sa fie mestecate incet, pentru ca digestia lor incepe din cavitatea bucala.

Carnea – pentru a fi complet eliminata din stomac, are nevoie de 2-4 ore. Se recomanda consumarea carnii alaturi de legume fierte sau salata de cruditati. Daca e asociata cu preparate pe baza de cartofi sau paste fainoase, timpul de digestie creste pana la 12 ore!
Oul – timpul de eliminare din stomac a acestuia depinde de felul cum este preparat. Oul fiert tare necesita 3 ore pentru a fi complet eliminat din stomac, spre deosebire de cel fiert moale, care are nevoie doar de 90 de minute. Omleta este cel mai greu digerabila.
Laptele necesita un timp indelungat de digestie, de aproximativ 3 ore. Este de preferat ca laptele sa fie consumat singur sau in combinatie cu cerealele.
Fructele – in stare cruda, se digera cel mai rapid, in numai 30 de minute. Se vor consuma exclusiv pe stomacul gol sau la doua ore dupa masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu