marți, 26 octombrie 2010

De ce mint femeile

Nimanui nu ii place sa fie mintit, dar se pare ca toata lumea minte intr-o relatie, acest lucru devenind deseori obisnuinta. Este adevarat ca multi dintre noi se fac vinovati de cate o minciuna nevinovata din cand in cand, dar cand acestea apar intr-o relatie sunt distructive pana la urma


Femeile spun deseori povesti teribile despre cat de mintite au fost in relatiile pe care le-au avut in trecut, dar adevarul este ca si ele sunt la fel de vinovate ca si barbatii, chiar daca poate motivele sunt diferite. Si deseori minciunile lor sunt mai personale si dureroase. Chris Rock a spus unlucru interesant, anume ca "barbatii mint mai mult decat femeile, dar ele spun cele mai mari minciuni." Oricum, pentru a defini o minciuna si pentru a sti cum sa o iei, trebuie sa stii de ce a fost spusa.


In timp ce unele minciuni au cause evidente si discuti despre ele in mod direct, altele nu poti sa stii de ce au fost spuse si, ca atare, nu stii ce masuri sa iei.

Cu toate ca exista mereu un motiv bun pentru a da drumul la o minciuna, este in mod cert un obicei rau...sau poate sa devina un obicei. De aceea, nu este bines a continui sau sa reevaluezi o relatie in care sinceritatea nu a existat. Haideti sa vedem mai jos care sunt motivele pentru care femeile  mint...sau cel putin cateva dintre aceste motive.

- Vrea sa nu te faca sa suferi
Daca exista ceva la tine care ei nu-i place, va crede ca este mai bine sa nu spuna nimic. Cu toate ca aceasta nu este neaparat o minciuna si este facuta cu bune intentii, daca nu iti va spune ce o deranjeaza sau nu ii place va ajunge sa te urasca pentru acel lucru, iar asta va dauna relatiei.

Ce ar trebui sa faci: Vezi care au fost motivele minciunii si cum se pliaza pe personalitatea ei. Este nesigura si de aceea nu a v-a spus in fata ce trebuia? Sau asteapta doar momentul potrivit pentru a o face? Daca este vorba de ceva serios, care poate afecta in mod negativ relatia, atunci este timpul sa terminati cu minciunile si ascunzisurile. Totusi, daca este o problema minora aparuta intr-o relatie de altfel solida, discutati sa nu se mai repete.

- Vrea sa se puna intr-o lumina buna
Acest tip de minciuna o spune pentru ca vrea sa para ca are mai mult succes decat in realitate. Cu toate ca poate parea o tentativa nevinovata de a-i face pe oameni sa o placa, poate fi un semn de lipsa de personalitate.



Ce ar trebui sa faci: Daca a mintiti pentru a va impresiona, ai tendinta de a te simti flatat. Pe de alta parte, aceasta minciuna poate dezvalui o persoana care nu va place. Ganditi-va ca poate incepe sa spuna minciuni si despre voi, pentru ca ceilalti sa va vada intr-o lumina mai buna. De altfel, ganditi-va daca nu cumva o sa va lase pentru primul venit care este mai sus decat dumneavoastra pe scara sociala.

- Incearca sa-si ascunda trecutul
Referitor la viata pe care a avut-o inainte de a va cunoaste, aceasta este o tentative de a sterge tot ce a fost si de a o lua de la capat, langa un barbat pe care si-l doreste. Poate o face pentru ca ii este rusine cu trecutul ei, dar o poate face si pentru ca vrea sa uite tot ce a fost. In general, aceasta minciuna apare pentru a te proteja de trecutul ei in materie de sex, daca ea crede ca nu ati fi de accord cu el.

Ce ar trebui sa faci: O asemenea minciuna poate fi periculoasa. Daca te minte in legatura cu oamenii cu care a fost, iar acesta este clar un motiv bun, fii sigur ca stii in ce te bagi. Totusi, daca iti spune totul despre trecutul ei, cu toate ca nu poti sti niciodata cu siguranta ca a spus tot, trebuie sa stiti sa fiti sensibil. Pentru ca tocmai de asta nu va spune, in general, pentru ca ii este frica de reactia dumneavoastra.

- Se protejeaza
Daca incearca sa te tina la o oarecare distanta, inseamna ca nu vrea sa se simta vulnerabila. Crede ca daca nu ii stiti secretele si detaliile intime va fi mai usor pentru ea in cazul in care va despartiti. Acesta este un mecanism de aparare obisnuit, dar va fi greu sa te apropii de o persoana care s-a inconjurat cu ziduri de nepatruns.

Ce ar trebui sa faci: Daca voi credeti ca merita efortul, ajutati-o sa fie mai sigura pe voi pentru a se putea deschide. Daca insa nu se arata dispusa sa va lase inauntru, relatia este ca si moarta.

- Nu vrea sa va ingrijorati
Daca sunteti ingrijorat din cauza colegului cu care petrece foarte mult timp, nu iti va spune niciodata exact cat timp petrec impreuna. Asta nu inseamna ca are ceva cu el. Face ce trebuie pentru a nu strica relatia cu dumneavoastra. Sau daca va ingrijorati cand iese singura seara, ganditi-va ca ar putea sa o faca si fara sa vas puns, asa ca nu faceti valuri degeaba. Aceasta minciuna este una facuta cu buna intentie, dar tot face rau, pentru ca daca tu afli adevarul nu vei mai avea incredere in ea.

Ce ar trebui sa faci: Explica-i ca minciunile, de orice natura, nu fac bine unei relatii. Daca ea vrea sa faca ceva, poate ar fi bine sa o lasati, sa nu ezitati aiurea. Pe de alta parte, daca ea asa vrea sa continue, renuntati la ea.


- Nu are incredere in dumneavoastra
Poate ca detine informatii pe care le considera sensibile si chiar nu stie daca sa va spuna, sau nu. Daca inca nu va cunoasteti foarte bine, asta poate fi o minciuna normala pentru a-si proteja interesele. Asadar, poate fi vazuta ca un gest de loialitate fata de cei pe care ii protejeaza. Cu toate acestea, daca sunteti intr-o relatie serioasa si ea iti tot ascunde informatii, poate ca are probleme cu increderea.

Ce ar trebui sa faci: Linisteste-o si fa-o sa aiba incredere in tine. A avut experiente neplacute in trecut sau este doar paranoica? Asigura-te ca stie ca tu consideri increderea ca o parte esentiala a unei relatii serioase si de lunga durata.

- Este o persoana care manipuleaza
Cateodata, o persoana care minte se justifica spunand ca doar deformeaza putin adevarul. Cateodata, exista persoane care castiga o discutie aducand argumente bune, fara insa a spune adevarul, dar si fara sa minta. Pe de alta parte, eapoate minti si pentru a controla modul in care ganditi si simtiti. Dac spune minciunele pentru a castiga anumite discutii sau daca te arata cu degetul, trebuie sa ai grija pentru ca acestea sunt metode de manipulare.

Ce ar trebui sa faci: Ce sa faci? Sa fugi! Daca ti-ai dat seama ca este o persoana care incearca sa te manipuleze, este rau. Si asta, cu timpul, se va inrautati.

- Te testeaza
Daca nu stie ce temperament sau ce intentii aveti, poate sa vrea sa va testeze. Poate sa iti spuna o poveste ciudata despre o relatie din trecutul ei, pentru a vedea cum reactionati. Poate sa va spuna si ca prietena ei cea mai buna plange ca nu a pus mana pe dumneavoastra prima, pentru ca va place extraordinar. Acest tip de test trebuie sa ii arate daca sunteti un om rau pentru a scapa de dumneavoastra.

Ce ar trebui sa faci: Chiar daca este o miscare defensiva, este un semn de comportament imatur. Daca iti spune minciuni nu va ajunge sa te cunoasca, iar o astfel de femeie este putin probabil sa fie mai stabile pe masura ce intrati si mai mult sub pielea ei.

- Vrea sa fie ea deasupra
Poate sa nu iti spuna tot pentru a te domina dintr-un punct de vedere. Spre exemplu, daca un prieten comun ii spune ceva, va tine doar pentru ea. Sau poate iti va ascunde multe pentru ca tu sa fii intr-un permanent dezavantaj. Asta o va ajuta sa iti spuna ce, cand si cum sa faci.

Ce ar trebui sa faci: Daca nu cumva esti genul care vrea sa fie dominat, aceasta este o prblema pe care trebuie sa o tratezi cu atentie si sa-i acorzi importanta. A gasit o modalitate de a te cam tine sub papuc si cat timp tu vei permite, asa va fi. Daca nu va surade aceasta idee, indepartati-va cat mai repede.







Text de Mihai Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu